Faydalı Bilgiler

Diş Temizliği

Diş bakımında esas olan fırçalama işlemidir. Bunun için de önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başı küçük olursa arka dişlere daha kolay ulaşırız, bulantı refleksini azaltmış oluruz. Diş macunu seçerken de flüorür içerikli olanını tercih etmeliyiz.Her seferinde farklı bir marka almalıyız.Böylelikle içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz..Bu da dişlerimizin zarar görmesini engeller. Diş macunu dışında piyasada diş pastaları da bulunmaktadır. Bunların aşındırıcıları çok büyük olduğu için günlük kullanımda tavsiye edilmez. Ayda bir iki kez kullanılabilir. Ayrıca karbonatta halk arasında tercih edilebilir. Karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizebilir. Bu sebepten günlük kullanımda tercih edilmez. 

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Diş fırçası ıslatılmadan mercimek büyüklüğünde macun sıkılır.45 derecelik açıyla dişetinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir.Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir.

Diş Beyazlatma

Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir, aşamaları şöyledir: Hekimin ağızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğiniz ince lastik kalıpları hazırlatması, Hastanın kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6 - 8 saat takması (tercihen uykuda), Tedavinin ortalama 1 - 4 hafta içinde sonlandırılması. İkinci yöntem ise klinikte bir hekim tarafından yapılan beyazlatmadır ki aşağıdaki şekilde uygulanır: Ağartıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir. İlgili dişin üzerine beyaz renkli ışık kaynağı belli bir süre tutulur. İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir. Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

Diş Çürümesini Engellemek

Hayatımızdaki en zor şeylerden bir tanesi, aslında dişlerimizin çürümesini engellemektedir. Dişlerimiz çok kolay bir şekilde çürüyebilen maddelerdir. Dişlerimizi fırçalamadığımız sürece veya diş sağlığımıza dikkat etmezsek, ister istemez çürüyebiliyor fakat bazı tedavi yöntemleriyle, diş çürümesini engellemek mümkün ve bu yöntemlerden bir tanesi florlamadır. Florlama, yıllardan beri var olan bir yöntem olup diş doktoruna gittiğiniz zaman, dişlerinize bir ilaç sürülür. Bu ilaç hem tatlı hemde ekşi olduğu için, bazı insanlar rahatsız olabiliyor, fakat bu ilaçlamadan sonra, uzun bir süre ve bu yıllara dayanabiliyor, dişleriniz çürümeden durabiliyor veya çürümeyi engelliyor demek daha doğru olur. Florlama yapıldıktan sonra, bir veya iki saat kadar beklemeniz gerekiyor ve beklediğiniz süre boyunca, ağzınızda biriken tükürükleri tükürüyorsunuz, kesinlikle ağzınızı su ile çalkalamıyorsunuz.

Diş Hassasiyeti

Hassas dişler yeme zevkinizi mahvedebilir. Çok sıcak, soğuk, şekerli veya ekşi yiyecek veya içeceklerin ağızda yarattığı sızlama ve ağrı hissine diş hassasiyeti ya da halk arasında diş kamaşması denir. Bu rahatsızlık hissi aniden gelişir ve ileri derecede olabilir. Hassasiyetin nedeni genelde dişetlerinin çekilmesiyle diş kökü yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Ayrıca çürük ve eski dolgular da hassasiyete neden olabilir. Normalde dişin yüzeyi dış etkilere karşı korunaklıdır ancak mikroskobik boyuttaki kanallar aracılığıyla hassasiyetin oluşabildiği zannedilmektedir. Nedenleri -Diş hassasiyeti oluşumunun olası sebepleri şunlardır -Sert ve aşırı fırçalama -Şiş ve iltihaplı dişetleri -Diş gıcırdatma -Plak birikmesi -Aşırı asitli yiyecek ve içecekler tüketme – Diş beyazlatıcılar ve bazı diş macunları – Dişeti çekilmesi – Yeni diş tedavisi geçirmiş olmak – Kırık dişler -Diş çürükleri Tedavisi Diş hassasiyetine karşı sizin dikkat edebileceğiniz hususlar da vardır. Öncelik elbetteki ağız sağlığınızın genel korunumudur. Dişlerinizi fırça ve diş ipiyle önerilen şekilde temizleyin. Yumuşak fırça kullanmanız dişinizin aşınması riskine karşı daha doğru olabilir. Ayrıca hassasiyete karşı geliştirilmiş özel diş macunları da sürekli kullanımla etkili olabilmektedir. Ayrıca kullanılan diş bakım ürünlerinin flor içermesine dikkat edilmelidir. Diş hassasiyeti olan kişiler yediklerine de dikkat etmeli ve asitli başta olmak üzere onları rahatsız eden, şekerli, ekşi, çok sıcak ya da soğuk gıdalar tüketmemelidirler. Kişinin dikkat etmesinin yanısıra diş hekiminin de uygulayabileceği önlemler mevcuttur. Diş hekiminiz açığa çıkmış kökleri yalıtabilir, floridli vernikle iyileştirebilir. Ayrıca aşınmış diş yüzeyleri de dolguyla iyileştirilebilir